‘ … zijn voorleesmomenten met verschillende tijdsduur (zie overzicht) waarbij ik als voorlezer de gelegenheid krijg om voor een beperkt publiek (bv. op tentoonstellingen) de dichtkunst via woord en dus klank naar buiten te laten stromen. Dikwijls schrijf ik eerst een aantal bindteksten rond een bepaalde gedachtengang die ik dan illustreer met stukjes poëzie, langgedichten , kortverhalen en tekstgedeelten van mijn poëtisch proza. Mettertijd zijn een aantal van die vertellingen uitgegroeid tot een uitgewerkte vorm van podiumkunst en vormen ze, zeker via de twee laatste bundels (‘De Vierde Man’ en ‘Vrijen voor het Slapengaan), een waardevol engagement van mezelf in mijn literaire ontwikkeling.

 

Verhalende Voordrachten

Sedert enige tijd beschikt de Brasschaatse schrijver en dichter Wim Haazen over een aantal literaire voordrachten die hij vanuit zijn voorlees-liefde in het onderwijs naar een breed publiek wil overbrengen. De vlotte diepgang die hij bereikt via eenvoudig poëtisch taalgebruik treft steeds meer mensen en voert hen mee langs verschillende dalen en ravijnen van hun binnenwereld.

Vier verhalende voordrachten, met telkens een andere gedachtenlijn: om uit te kiezen volgens de keuze van de organisator en het beoogde publiek.

Geluid van Verder: via een zelfgeschreven gedachtenlijn, geïllustreerd met stukjes poëzie en enkele langgedichten rond het thema liefde anders bekeken, leidt de verteller de toehoorders naar een hoogstandje van poëtisch proza nl. de bundel ‘Geluiden’: een man vraagt zich af waar die jonge vrouw de kracht vandaan haalt die ze uitstraalt terwijl ze daar zo staat te dansen (uitgegeven bij Zuid en Noord).
Duur: 2 x 35’ ( + pauze tussenin)

Interne Verhalen: een langgedicht en twee kortverhalen, aaneenverteld met enkele beschouwingen over zielen die door de geschiedenis heen mekaar in diverse personages steeds weer ontmoeten en zichzelf trachten te bevrijden van de afstand die hen steeds weer zo beproeft…Een wonderlijk geheel dat je tot het einde naar je ziel grijpt.
Duur: 50’ ( +ev. pauze tussendoor)

Implosies: ‘Heb je het al eens meegemaakt dat een van je ziele-roerselen totaal onverwacht naar de buitenkant glipt…’ Een veel voorkomend maar zelden herkend verschijnsel dat mensen (tijdelijk) uit hun evenwicht brengt.
In het poëtisch kortverhaal ‘Zomermeisje’ maak je kennis met een opwellende mijmering langs de Waddenzee’ terwijl in het verhaal ‘ De Overweg’ de binnengedachten van het personage eerder onheilspellend naar buiten worden geperst terwijl ze langs de spoorbaan op de dool is met zichzelf. Het geheel wordt telkens aaneenverteld met een zelf ineengeschreven gedachtenlijn.
Duur: 65’ ( + ev. pauze tussendoor)

De Vierde Man: ‘ Een man heeft het op een akkoord gegooid met een jonge vrouw om zich te laten inwijden in de lichamelijke liefde.’
Op meesterlijke wijze, zo tactvol en integer, brengt de schrijver-verteller de ontmoeting tot leven tussen twee mensen die mekaar seksueel en uiteindelijk erg liefdevol leren benaderen. Veel aandacht voor details, gedachtengangen en dialoog waardoor de binnenwereld van beiden naar de oppervlakte geleid wordt.
Duur: 2 x 60’ ( + noodzakelijke pauze tussendoor) Beperkt gezelschap.

   
 


Vrijen voor het Slapengaan:

Een keuze uit zeven aspecten van seksuele toenadering
(Drift-Verleiding-Schuld-Spel-Welbehagen-Rust-Tot Ziens)

Seksualiteit in al zijn vormen en emoties, open en bloot verhaald met veel dialoog en ‘binnengedachten’. Heel sterk erotische materiaal waarbij de rol/de inbreng/ de conflicten en verlangens van M tot V en V tot M centraal staan en fijnzinnig ‘uitgesponnen’ worden.

De muzikale begeleiding van Guy Renders ( akoestische gitaar- mondharmonioca-whistle) en Jan Aerts (akoestische gitaar en accordeon) zorgt voor een extra artistieke dimensie.

Duur: 2 x 40 ‘ (noodzakelijk pauze tussendoor). Beperkt ‘close’ gezelschap en dito locatie.

Uittreksels (tekstgedeeltes) vind je in de rubriek Poëtisch Proza telkens bij de respectievelijke bundels.

Een DEMO van de studio-opname (CD) kan je aanvragen via wim.haazen@pandora.be

Een combinatie van gedichten en korte voorlees-verhalen - in poëtisch proza - bieden vele mogelijkheden om een meditatieve voorlees-namiddag of avond te vullen - vaak muzikaal begeleid door Guy Renders (gitaar/mondharmonica)

Eerder: Huis-vertellingen (Weerde - Brasschaat) - 'Wintervertellingen' (De Beulenbak - Antwerpen) - 2011 - 2012 - 'Pakhuis 22 (Middelburg/NL) 2013 - Poëzie-festival Middelburg - november 1015

In voorbereiding:  'Kunst aan Huis' - een matinée of avondvoorstelling waarbij op kleine huiselijke locaties kunstwerken 'onthuld' en poëtisch/muzikaal begeleid worden - wellicht eind 2016/begin 2017